Sportacrobatiek

Als je het leuk vindt om met anderen samen te werken en zowel de gymsport als acrobatiek je aanspreken, is sportacrobatiek zeker wat voor jou. De sport is een combinatie van gymnastiek en acrobatiek, met elkaar verbonden door choreografische onderdelen. Het leuke is dat iedereen aan sportacrobatiek kan meedoen!

Wat houdt sportacrobatiek in?

De discipline sportacrobatiek kent verschillende vormen. Er wordt gesport in tweetallen bestaande uit dames of heren of gemengd. Ook zijn er drietallen voor dames, evenals herenviertallen. Waar het bij de uitvoering omgaat, is om een ideale mix te maken van acrobatische oefeningen, met elkaar op een mooie en soepele manier verbonden door fraaie bewegingen. Kenmerkend is dat oefeningen op muziek worden uitgevoerd. Tijdens die oefeningen worden er bijvoorbeeld menselijke piramides gemaakt, wordt er door een lichtere sporter bij de partner(s) op de handen gesteund en wordt de bovenpartner daarna de lucht ingegooid, bijvoorbeeld voor een salto.

Beoefenaars

Sportacrobatiek is immens populair met ondertussen al enkele tienduizenden sporters in Nederland. Exalto Sport heeft twee groepen sportacrobatiek die drie tot acht uur per week trainen. Totaal trainen er iedere week ruim 30 gymnasten in de leeftijd van 6 tot 35 jaar in deze groepen. Je kunt al vanaf 6 jaar (na bijvoorbeeld de kleutergym) met de sport beginnen en deze tot op hoge leeftijd uitoefenen. Het leuke is bovendien de mix tussen jong en oud. De onderpartner die vaak ouder is, lift als het ware de jongere en veel lichtere bovenpartner. Die doet dan bijvoorbeeld een handstand, terwijl hij of zij ondersteboven in de lucht wordt gehouden door één of meerdere partners.

Oefeningen

De oefeningen moet je uiteraard alleen in de sporthal onder goede en deskundige begeleiding uitvoeren. Bij de oefeningen kun je werken aan rustige balans- of juist snelle tempo-oefeningen. Het leren beheersen van het lichaam is bovendien ideaal om ook in andere sporten dan de gymsport te kunnen gebruiken. Maar het leuke is vooral dat je bij de oefeningen met anderen bezig bent en iets moois presteert. Als de oefeningen goed worden uitgevoerd, is het vanaf de kant een fantastisch schouwspel om naar te kijken. Daarbij kan je denken aan bovenpartners die omhoog gegooid worden voor bijvoorbeeld dubbele salto's.

Wedstrijden

Bij Exalto Sport nemen de turn(st)ers van de sportacrobatiek op divere niveaus deel aan wedstrijden.

 

 

 

De Sponsoren:

  • Sponsoren
  • Sponsoren